MILLECENTENÁRIUMI  PALACK

A Tokaj Kereskedőház RT és a Holland RT elhatározták, hogy a magyar szőlő és bortermelők nevében méltó, idő- és értékálló emléket állítanak a magyarság legnagyobb ünnepének, a honfoglalás 1100. évfordulójának. Erre a célra egy különleges eljárással, kézi munkával készült kőedényt választottak. 

A Tokaj Kereskedőház RT tolcsvai Bormúzeumának – ahol 1852 óta őriznek különleges tokaji borokat – egyik legféltettebb kincse az évszázad borának tartott 1972-es évjáratú, 6 puttonyos aszúbor, amely elnyerte az 1995-ös Bordeux-i Borvilágkiállítás Nagy Aranyérmét.  

E nemes italt tartalmazza a közjegyzői tanúsítvánnyal ellátott Millecentenáriumi-palack, 1100 számozott példányban. 

A palackok és a márkavédjegy sorszámozása honfoglalásunk évével kezdődik, és 1996-tal végződik. A Millecentenáriumi-palack megálmodói bizonyosak abban, hogy a magyar borászat ezen emlékműve az évek során a gyűjtők egyik legféltettebb kincsévé válik. 

A palack megtervezésére Ferencz Marcell urat kérték fel, aki egyedülálló tervet készített, hűen adva vissza többezer éves múltunkat. 

A kőedény motívumai közül a körbe futó négy, éles, határozott szalag jelképezi a nemzetek történetében elfoglalt, ezredévekre visszavezethető folyamatos jelenlétünket, egyben emléket állít a hunok négy seregének, akik a kínai krónikák szerint egymás után rontottak az ellenségre vörös, fehér, fekete és kék harci öltözékben. 

A palack alsó harmadában kifeszített íj a magyarok, hunok, avarok, szkíták ősi fegyvere, mely előtt évszázadokig hajtott térdet az akkori világ. 

Számunkra ez az íj nemcsak a harcot és a fájdalmakat jelenti, hanem idézi a régi mondást: „Jól feszítsd meg az íjad, hogy messzire szálljon a gondolat”, mint ahogy a palackban lévő aszúbortól is felbomlik a szalagok rendje, de csak annyira, hogy felszálljon egy új eszme, egy új gondolat, hogy visszatérve az ősi rendbe azt még erősebbé, tartósabbá tegye. 

Az íj kávájában elhelyezett égbolt a csillagokkal megidézi Attila fiát, Csaba királyfit, akit a székely nép mondáiban és dalaiban ma is Istenként tisztel. 

Kifeszített húr tartja a Tokaj-Tarcali hegyet, melynek Szarvas-dűlőjében termett az a szőlő, amiből ez a híres-nevezetes aszúbor készült. A legendák szerint, ezelőtt 1100 évvel Ond vezér harcosai itt vigyázták az első őrtüzeket. 

Az íj káváját fogja össze legősibb, keleti származásunkra utaló jelképünk, az életet adó napkorong. 

Végül az egész jelképrendszer koronája magyar rovásírással a nagy fejedelem, Árpád neve. 

Őseink csodálatos kézművességét érzékelteti a motívumok 24 karátos aranyozása, és utal a tokaji aszú arany színére is. 

Az alkotók szerettek volna szólni ezeken a lapokon a honfoglalás jelentőségéről a magyarság számára, de ez a feladat meghaladta erőiket, hiszen le kellene írni hegyeinket és folyóinkat, a fákat és a virágokat, várainkat és templomainkat, anyáinkat és apáinkat, születéseket és halálokat, örömeinket és fájdalmainkat, harcainkat és a boldog éveket, nagyjainkat, akiket számolatlanul adtunk önmagunknak és a világnak, vagyis mindent, ami itt a Kárpát-medencében volt, van, és lesz, de erre egy újabb ezredév sem lenne elegendő. 

Hirdesse tehát a palack a Magyar Honfoglalás nagyszerűségét, az e földben gyökeredző bor csodálatos ízét, és mindazok tiszteletét a magyar múlt és jövő iránt, akik megalkotásában részt vettek. 
 

1996. augusztus havában